Talán nem túlzás azt állítani, hogy Munkácsy neve után a Csontváryé cseng legismerősebben a magyar művészetet kedvelők számára. A Mester munkáit sok tízezren tekintették meg múzeumunkban, és most, kilenc év elteltével elmondhatjuk: hasonló szakmai kihívást jelentett a napút festőjét vásznai által elhozni Székelyföld szívébe, Csíkszeredába.

Miért éppen Csontváry?

Csontváry Kosztka Tivadar művészete először tekinthető meg Erdélyben. Az ötlet régebben felmerült, ám a konkrét megvalósításon az utóbbi két esztendőben dolgoztunk. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a Csíki Székely Múzeum közötti hagyományosan jó szakmai együttműködésnek köszönhetően 48 alkotást állítunk ki 5 teremben, 300 négyzetméter alapterületen. Törekedtünk az életmű minél reprezentatívabb bemutatására, kiállítjuk az első és az utolsó munkáját is. Hat intézménytől kölcsönöztünk, a remek válogatásnak egyedül a Mikó-vár nyílászáróinak mérete szabott korlátot.

Meggyőződésem, hogy a széles körű szakmai összefogás, valamint  partnerségek egész rendszere több tízezer erdélyi magyar művészetkedvelő számára fogja átélhetővé tenni a varázslatot, amelyet Csontváry zseniális festészete jelent.

Bellák Gábor kurátorként és szerzőként igen alapos, kiválóan dokumentált munkát végzett, újszerű megközelítésével az eddigi Csontváry-értelmezések határait feszegeti.

Házigazdaként ajánlom szíves figyelmükbe a tartalmi és formai tekintetben egyaránt színvonalas oldalt: böngésszék, olvassák szeretettel!