Múzeumi nyári táborok

Nyári táborok

A jelentkezési lap letölthető INNEN


További múzeumpedagógiai foglalkozások

Korosztály: óvodás, előkészítő, 1–4. osztályosok

Színek, hangok, fények

Csontváry festészete kicsik számára is tartogat felfedezni valókat. Az óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló foglalkozásaink a korosztályra jellemző kíváncsiság, fantáziavilág, mozgásigény, valamint az érzékszervi és élményszerű tanulás igénye felől közelítenek a Csontváry festményekhez. A kiállítás öt tematikus egységét más-más érzékszerv és művészeti kifejezésformán keresztül közelítjük meg.

Korosztály: 5–8. osztályosok

Utazz Csontváryval

Az általános iskolásoknak tervezett múzeumpedagógiai foglalkozáson fontos szempont a Csontváry-képek élményszerű megismerése és értelmezése. Az egyes festmények kreatív érzékszervi és zenés életrekeltésén mellett előtérbe kerülnek az életműnek azok a szempontjai (Csontváry utazásai, színhasználat, fényábrázolás), amelyeket földrajzi és történelmi ismeretekkel, illetve tudományos magyarázatokkal egészíthetünk ki. Csontváry nyomán haladva bejárhatjuk a mediterrán és balkáni tájakat, a Magas Tátra vidékét, a Hortobágyot, sőt Izraelbe és Libanonba is elkalandozunk.

Korosztály: 9–12. osztályosok

Kulisszák mögött

A középiskolásoknak tervezett foglalkozás alatt a festményelemzés (képalkotás folyamata, kompozíció, színhasználat, emberábrázolás, témák, motívumok, szimbólumok) az egyes festményekre vonatkozó földrajzi, történelmi, művészet- és kultúrtörténeti háttérrel egészül ki. Egy-egy festmény kapcsán betekintünk a kulisszák mögé, körbejárjuk, milyen előzmények állnak keletkezésének hátterében. Kitérünk Csontváry pályaválasztásának különös körülményeire is, amelyek a művészi pálya felé indították el.

Amire bővebben kitérünk

Tapintható cédrus
Magányos cédrus Csontváry egyik legismertebb és legfontosabb, illetve a jelenlegi kiállítás legnagyobb méretű festménye. A festő a sokrétű ecsetkezeléssel bolyhos, szőrmés, selymes, kérges, köves felületeket hoz létre számos festményén. A cédruskép méreteinél fogva is kiváló ezeknek kitapintására. Különböző anyagminták segítenek majd elkészíteni a tapintható cédrus festményt.
Állatok, rovarok
Csontváry korai állatos és rovaros festményei visznek legközelebb a festő gyermekkorához. Az állatok és rovarok azonosítása után megfejtjük, hogy mitől különleges az, ahogyan a festő ábrázolta őket.
Hangrapendült festmények
Csontváryt gyerekkora óta lenyűgőzték a természet nagyságát kifejező vízesések és hegyek. Az érzékien megfestett zuhatagokból és sűrű erdők zöldjéből szinte kihallatszik az élő természet sokszínű hangja. Különböző eszközök segítségével megszólaltatjuk ezeket a festményeket.
Vágj ilyen arcot
A festő mindennapi emberekről rajzolt és festett arcképeket. Mindegyik portrén kiválóan sikerült megragadnia az illető ember személyiségét. Nekünk vajon sikerül olyan arcot vágni, ahogyan őket megörökítette a festő? Ezenkívül találkozunk Csontváry egyetlen önarcképével, és megfejtjük, kit figyel a festő.
Szín-és fénycsalogató kísérletek
A magát napútfestőnek nevező Csontváry kivételes módon tudta ábrázolni a fényt, a színeket, a különböző fényforrásokat. Szinte mindegyik festményén megjelennek a szivárvány összes színei. Kísérleteink során előcsalogatjuk a szivárvány színeit.