Posted by on 2016. június 1.

Monumentális kiállítással rukkolt elő a Csíki Székely Múzeum, Csontváry művészetét testközelből figyelheted meg.

Május elején nyílt meg és augusztus 20-ig látogatható a Csíki Székely Múzeumban az egyik legismertebb és legkülönlegesebb magyar festő, Csontváry Kosztka Tivadar (1853-1919) életművének jelentős részéből kiállított tárlat.

A Magányos cédrus, a Római híd Mosztarban, az Öreg halász, a Keleti pályaudvar éjjel az életműnek olyan elemei, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne egy Csontváry-kiállítás. Sajnos a nagyobb méretű képei, a Taormina, a Baalbek, a Mária kútja, a Nagy Tarpatak a Tátrában, nem fértek be az egykori csíki vár ablakain vagy bejáratain, ezért nem kerülhettek kiállításra.

Negyvenhét Csontváry és egy Munkácsy-festmény kapott helyet a tárlaton – a Munkácsy Mihály által megfestett Vihar a pusztán azért, mert Csontváry arról merített ihletet első ismert kepéhez. A két festmény egymás mellett, a bejáratnál kapott helyet.

Van akkora szerencsénk, hogy Gyarmati Zsolt, a múzeum székelyudvarhelyi származású igazgatója kalauzol végig a termeken. Sokszor humorral fűszerezi mondandóját. Ez a nyolcadik nagy projektje a múzeumnak 2003 óta, amióta ő az igazgató.

Mint mondja, többek között azért esett a választásuk Csontváryra, mert Munkácsy után ez a legjobban hangzó név a magyar festészet történetében.

Tovább